Jucarii si activitati

Jucării și activități pentru creșterea abilităților de dezvoltare ale copiilor

 

Încă din prima zi de viață, bebelușul tău începe să descopere cu pași mici lumea înconjurătoare, prin intermediul simțurilor. Însă, totodată, el învață lucruri noi și își dezvoltă abilitățile (fizice, psihice și sociale) cu ajutorul jucăriilor și activităților specifice vârstei sale.

 

Orice mămică știe că, în afară de mâncărică, somnic și igienă, puiul său are nevoie și de alte lucruri pentru a crește armonios. De exemplu, de jucării și jocuri. Având un rol atât de important în viața copilașului, aceste obiecte trebuie alese cu multă atenție, ținând cont de următoarele trei criterii: să fie adaptate vârstei bebelușului; să fie sigure pentru sănătatea lui; să fie educative. Așadar, ce jucării sunt potrivite pentru puiul tău și cum îl pot ajuta acestea să se dezvolte optim din toate punctele de vedere? Citește articolul nostru și, cu siguranță, vei găsi răspunsuri la întrebările pe care ți le pui!

0-4 luni


În primele luni de viață, bebelușul doarme și papă în majoritatea timpului. Iar când nu face aceste lucruri, te urmărește cu privirea, ascultă sunetele din jur, dă din mânuțe și din când în când îți oferă zâmbete ștrengărești, care te topesc. Apoi, ușor-ușor, începe să prindă obiectele cu mânuțele. Așadar, în această perioadă, când cel mai mult explorează lumea cu simțul auditiv și cu simțul vizual, cele mai potrivite pentru dezvoltarea sa sunt jucăriile care îi captează atenția, adică cele care scot zgomote și cele în culori puternice. Astfel, îi poți agăța deasupra pătuțului un carusel muzical rotitor multicolor, care să-i țină companie de fiecare data când este treaz. La fel de indicate sunt și jucăriile zornăitoare, care se vor dovedi foarte atrăgătoare și distractive pentru bebe.

4-6 luni


La această vârstă, copilașul are tendința de a băga orice lucru în guriță, și asta deoarece încep să-i iasă dințișorii de lapte. Prin urmare, este momentul să intre “în scenă” jucăriile speciale pentru dentiție, realizate, preferabil, dintr-un cauciuc natural, netratat chimic, și vopsite cu pigmenți naturali. Pe de o parte, acestea îi vor calma durerile și mâncărimile provocate de apariția dinților, pe de altă parte, îi vor dezvolta celui mic simțurile tactil, vizual și auditiv.


Tot acum, el învață să-și folosească mânuțele pentru a descoperi lumea din jur, așa că puteți “răsfoi” împreună cărticele muzicale cu animăluțe, în culori vesele și cu texturi diferite. Acestea îi vor stimula simțul tactil, capacitatea de a prinde obiectele cu mânuțele, limbajul, dar și funcții precum cea socială și cea cognitivă

 

6-9 luni


Eiii, de acum, puiul tău stă în funduleț fără ajutorul lui mami sau tati, merge de-a bușilea peste tot și chiar se ridică pentru câteva momente în piciorușe, așa că nu trebuie scăpat din ochi nicio secundă, întrucât se poate accidenta foarte ușor! Știu că o să fie obositor pentru tine și nu o să mai poți face nimic. Tocmai de aceea, îți recomand o soluție deja probată de noi: un țarc pentru bebe! Însă nu unul oarecare, ci un model interactiv, prevăzut cu jucării într-o multitudine de culori, forme și texturi, confecționat din material non-toxic și non-alergenic, așa cum i-am luat eu lui Luca când era bebe! Îți garantez că îi va capta atenția minute sau chiar zeci de minute în șir, timp în care tu poți să faci o mulțime de lucruri, la care nici nu visai până atunci. În cazul nostru, țarcul și-a făcut foarte bine treaba: pe lângă faptul că l-a împiedicat pe bebe Luca să se plimbe de colo-colo sau să se lovească, l-a ajutat să-și dezvolte simțurile, mai exact să-și coordoneze mânuțele cu vederea, datorită culorilor vii și foarte contrastante. Și asta nu e tot! Țarcul se poate utiliza pentru joaca pe spate, cu jucăriile ce atârnă pe arcada de jucării, pentru joaca pe burtică, ce-i dezvoltă activitățile motorii, și pentru joaca în șezut, după îndepărtarea barelor cu jucării.

Tot în perioada asta, o să vezi că puiul tău începe să apuce obiecte mici și să le țină în mânuțe. Asta înseamnă că poți să îi iei jucării care se rostogolesc și fac sunete atunci când sunt atinse, întrucât îi încurajează abilitățile motorii. Și jucăriile muzicale, cu taste sau butoane, sunt extrem de distractive și educative pentru el. În afară de jucării, copilașul va fi încântat și de activități precum joaca în nisip sau în apă, în timpul băiței, joaca de-a v-ați ascunselea și ascultarea poveștilor citite de mami. 

 

9-12 luni

 

Incredibil! A trecut aproape un anișor de când în viața voastră a apărut cel mai scump și drag suflețel din câte există: copilașul vostru. Odată cu primii pași și cu primele cuvinte, în universul său ar trebui să-și facă apariția jucării și activități noi, menite să-i dezvolte alte abilități. 

 

Astfel, un antepremergător îl va încuraja să se plimbe prin casă, iar o măsuță interactivă de activitate, cu tot felul de butoane colorate, îl va învăța sunetele și culorile și, foarte important, îi va arăta că între acțiunile sale și reacțiuni există o legătură.  

 

Tot acum sunt binevenite jucăriile de sortare, aranjare și de construcție, jucăriile muzicale, jucăriile în formă de animăluțe, precum și cele concepute pentru a-i dezvolta limbajul (care emit sunete, cuvinte sau spun poezioare). 

 

Așadar, jucăriile și jocurile contribuie enorm la dezvoltarea fizică, psihică și emoțională a bebelușului, dacă sunt alese în mod adecvat, în funcție de vârsta copilașului, și dacă au o componentă educativă semnificativă. Așadar, orice mămică ar trebui să mizeze pe aceste obiecte atât în primul an de viață al puiului său, cât și după. Iar rezultatele nu vor întârzia să apară!