Ca orice mămică idealistă, înainte de nașterea lui Luca, îmi imaginam că puiul meu va fi cel mai cuminte copilaș din lume. Mă gândeam că, până la un anișor, o să pape și o să facă nani ca la carte. Eiii, realitatea a fost alta, mai ales în privința somnicului, care timp de câteva luni s-a dovedit pentru noi o adevărată provocare! În caz că te confrunți și tu cu această problemă, uite câteva sfaturi și recomandări care îl vor face pe cel mic să aibă cel mai dulce nani!
Acum, când îmi aduc aminte de perioada aceea, nu-mi vine să cred cum am rezistat atâtea nopți la rând nedormite, în timp ce încercam, prin toate metodele posibile, să-l atragem de Moș Ene pe la genele lui Luca… Și Luca, nimic! Însă cum ar fi putut să doarmă noaptea, din moment ce aproape toată ziua era în lumea viselor? După miezul nopții, bebe Luca se trezea din oră în oră fie pentru a mânca, fie pentru că avea scutecelul plin, fie pentru că îl durea burtica, fie că pur și simplu avea chef de joacă. M-am prins cum stă treaba cu somnul pe parcurs,
când deja acumulasem multă oboseală și stres. Tu însă ai ocazia să înveți din experiența noastră și să eviți neplăceri precum epuizarea fizică și psihică.
Dacă ai devenit de curând mămică pentru prima dată, este foarte important să știi că îngerașul tău nou-născut va dormi 16 ore pe zi sau chiar mai mult de atât și că, până la vârsta de 6 luni, nu va face diferența între noapte și zi. Cu alte cuvinte, va face nani atât ziua, cât și noaptea. Pentru a avea un somn corect însă, te sfătuiesc ca, încă din prima lună de viață a bebelușului, să îl înveți cu un anumit program de activități. De exemplu, fă-i băiță seara, la aceeași oră, după care dă-i să pape și apoi adoarme-l. În acest fel, îi vei dezvolta anumite automatisme, iar, treptat, copilașul va începe să facă diferența între zi și noapte.
Tot acum este momentul potrivit pentru a stabili câteva obiceiuri bune, menite să-i asigure puiului tău un somn sănătos.
Ca orice mămică idealistă, înainte de nașterea lui Luca, îmi imaginam că puiul meu va fi cel mai cuminte copilaș din lume. Mă gândeam că, până la un anișor, o să pape și o să facă nani ca la carte. Eiii, realitatea a fost alta, mai ales în privința somnicului, care timp de câteva luni s-a dovedit
pentru noi o adevărată provocare! În caz că te confrunți și tu cu această problemă, uite câteva sfaturi și recomandări care îl vor face pe cel mic să aibă cel mai dulce nani!
Acum, când îmi aduc aminte de perioada aceea, nu-mi vine să cred cum am rezistat atâtea nopți la rând nedormite, în timp ce încercam, prin toate metodele posibile, să-l atragem de Moș Ene pe la genele lui Luca… Și Luca, nimic! Însă cum ar fi putut să doarmă noaptea, din moment ce aproape toată ziua era în lumea viselor? După miezul nopții, bebe Luca se trezea din oră în oră fie pentru a mânca, fie pentru că avea scutecelul plin, fie pentru că îl durea burtica, fie că pur și simplu avea chef de joacă. M-am prins cum stă treaba cu somnul pe parcurs, când deja acumulasem multă oboseală și stres. Tu însă ai ocazia să înveți din experiența noastră și să eviți neplăceri precum epuizarea fizică și psihică.
Dacă ai devenit de curând mămică pentru prima dată, este foarte important să știi că îngerașul tău nou-născut va dormi 16 ore pe zi sau chiar mai mult de atât și că, până la vârsta de 6 luni, nu va face diferența între noapte și zi. Cu alte cuvinte, va face nani atât ziua, cât și noaptea. Pentru a avea un somn corect însă, te sfătuiesc ca, încă din prima lună de viață a bebelușului, să îl înveți cu un anumit program de activități. De exemplu, fă-i băiță seara, la aceeași oră, după care dă-i să pape și apoi adoarme-l. În acest fel, îi vei dezvolta anumite automatisme, iar, treptat, copilașul va începe să facă diferența între zi și noapte.
Tot acum este momentul potrivit pentru a stabili câteva obiceiuri bune, menite să-i asigure puiului tău un somn sănătos.
Părerile sunt împărțite atunci când vine vorba de camera în care va dormi bebelușul. Eu una consider că, în primii ani de viață, copilașul are nevoie zi și noapte de prezența părinților. Prin urmare, din prima zi în care l-am adus acasă de la maternitate și până la vârsta de doi anișori, bebe Luca a făcut nani în camera noastră, într-un pătuț amplasat lângă patul lui mami și tati. În acest fel, am putut să îl veghem permanent și să îi oferim un somnic în condiții de siguranță. De altfel, realitatea a demonstrat de-a lungul timpului că dormitul în aceeași cameră cu bebelușul reduce la jumătate riscul sindromului morții subite la sugar.
Ce înseamnă o ambianță potrivită pentru ca bebe să aibă un somn bun? Un spațiu liniștit, bine aerisit, cu o lumină scăzută ca intensitate, în care temperatura să varieze între 18 și 20 de grade Celsius, iar umiditatea să fie de 50%.
Ca și în cazul nostru, al celor mari, lumina îi transmite celui mic în mod natural că este momentul fie să se trezească, fie să se culce, după caz. Ei bine, seara, pentru a-i induce starea de somnolență, în cameră trebuie să existe o lumină cu o intensitate scăzută. Așadar, cu cel puțin două ore înainte de culcare, redu intensitatea becului sau, dacă încă este lumină afară, acoperă geamurile cu draperii. Ce procedezi însă dacă micuțul se trezește în toiul nopții, exact așa cum făcea Luca? Sfatul meu este să încerci să-l adormi pe întuneric/semi-întuneric. Oricum, evită să aprinzi lumina, întrucât îi vei transmite involuntar că este ora de trezire.
Așa cum spuneam în rândurile de mai sus, pentru a avea liniștea că puiul tău este în deplină siguranță, așează-i pătuțul lipit de patul vostru matrimonial. Desigur, ideal ar fi ca acest obiect de mobilier în care își va petrece cel mai mult timp în primul anișor de viață să fie realizat dintr-un material natural (100% lemn) și să aibă un design prietenos, fără colțuri sau muchii, în care cel mic s-ar putea răni.
La fel de importantă ca pătuțul este însă și salteaua, așa că, în niciun caz, nu o alege pe fugă sau la întâmplare. Ce fel de saltea ar trebui să cumperi, astfel încât puiul tău să aibă parte de tot confortul în primele luni de viață, când, așa cum bine știi, doarme foarte mult? Eu, de exemplu, nu am ezitat să aleg pentru puiul meu un model de cea mai bună calitate, care să îndeplinească următoarele cerințe: să-i susțină corect corpul pe măsură ce crește; să-i mențină coloana într-o poziție adecvată; să-i ofere un confort sporit în timpul somnului; să-i ofere multă siguranță. Ca duritate, îți recomand o saltea cu o densitate mai mare și, prin urmare, cu o fermitate mai ridicată. În schimb, evită pe cât posibil saltelele cu o consistență moale, întrucât prezintă riscul de sufocare sau de apariție a sindromului morții subite la sugari.
Cât privește materialul din care trebuie să fie realizată salteaua, iarăși te sfătuiesc să nu faci rabat la calitate. Cel mai bine ar fi să te orientezi spre un produs din materiale naturale. De ce? Pentru că acestea vin cu trei mari avantaje: permit circularea aerului, favorizează evaporarea umezelii și contribuie la reglarea termică. De exemplu, poți opta pentru o saltea din fibre de cocos, precum aceasta, ce oferă o ventilație excelentă și previne încălzirea excesivă a corpului bebelușului. Sau la fel bine poți alege o saltea cu structura din spumă elastică, cu strat de confort din vatelină cu fibre naturale de bambus și textil din microfibră cu Aloe Vera 100%.
Indiferent de varianta pe care o preferi, nu uita ca salteaua pe care va dormi cel mic să fie prevăzută cu o husă de protecție detașabilă. Aceasta va împiedica umezeala și murdăria să ajungă în saltea și va putea fi spălată în mașină, la o temperatură de 60 grade Celsius, de fiecare dată când va fi necesar. Și în privința husei de protecție, îți stau la dispoziție foarte multe modele, confecționate din materiale antiperspirante, antibacteriene și antialergice, așa că nu-ți rămâne decât să alegi ce e mai bun și potrivit pentru puiul tău.
Nu în ultimul rând, hai să-ți spun câte ceva și despre așternut, care, în mod evident, contribuie și el la calitatea somnului copilașului. Acesta trebuie să fie realizat, de asemenea, din materiale naturale (preferabil, bumbac sau bumbac organic), delicate cu pielea puiului tău, care să nu-i provoace alergii.
Încă ceva extrem de important: știu că poate ți se pare normal ca în pătuțul copilului să se regăsească obiecte precum păturica, pernuța și animăluţele din pluş. Totuși, nu de puține ori, acestea s-au dovedit periculoase pentru viața lui. Tocmai de aceea, atunci când pui bebelușul la somn, ai grijă ca pătuțul să fie cât mai liber, pentru a elimina orice risc de sufocare sau asfixiere a pruncului.
… înainte de nani, în timpul băiței sau după băiță, face minuni. Pentru ca puiul tău să adoarmă rapid, e nevoie de doar 15 minute de masaj, răsfăț, mângâieri și pupici.
Știu că nu e ușor, mai ales dacă alăptezi, însă trebuie să încerci să faci acest lucru. E atât spre binele lui, cât și spre binele tău. Treptat, micuțul va învăța să se liniștească singur și să adoarmă la loc fără ca tu să mai intervii – de exemplu, pe timpul nopții.
Potrivit mai multor studii, sindromul de moarte subită a sugarului este redus la minimum atunci când culci copilașul pe spate și crește în cazul celorlalte poziții de somn. Așadar, pentru un somn sigur, așează bebelușul în pătuț pe spate, și nu pe burtică sau pe o parte.
Înainte de a adormi, evită contactul vizual cu bebeluşul tău, întrucât îl va stimula să rămână treaz. De asemenea, dacă se trezește în timpul nopții, încearcă pe cât posibil să nu îl privești în ochișori. De ce? Pentru că îi poți transmite involuntar că este timpul pentru joacă, iar bebe va ieși din starea de somn. În schimb, vorbește-i în șoaptă, mângâie-l pe burtică, pe mânuțe și pe căpșor sau dă-i să bea un pic de lăptic. O să vezi că va funcționa!
Dacă îngerașul tău mic nu doarme bine pe timpul nopții, uite un truc care îl va ajuta să adoarmă mai repede și să facă nani mai mult: încearcă să-l hrănești între 10 seara și 12 noaptea. În cazul nostru, a mers!
Sunt trei trucuri clasice de liniștire și de relaxare pentru bebeluș, care dau rezultate de cele mai multe atunci când vrei să-l adormi pe cel mic. Apropo de legănat, sfatul meu este să-l practici mai rar, doar dacă situația o impune. Altfel, copilașul se va obişnui aşa.
Nu în ultimul rând, nu uita să-i oferi puiului tău în fiecare clipă toată dragostea și afecțiunea de care are nevoie. Ia-l în brațe, mângâie-l, sărută-l, pentru că numai așa micuțul se va simți protejat și iubit și, prin urmare, va avea cel mai bun și dulce somn.