Baita bebelusului

Ai ajuns cu puiul tău de om acasă! Ești cea mai fericită mămică din câte există, însă în același timp te încearcă emoții și griji noi, având în vedere că, de acum încolo, trebuie să începi să pui în aplicare ceea ce ai citit și învățat despre îngrijirea unui nou-născut. Problema este că, deși, teoretic, știi ce să faci, practic, intervin tot felul de gânduri și temeri. Mai ales atunci când vine vorba de băița bebelușului.

 

Lucrurile au stat exact la fel și în cazul nostru. Prima băiță a lui bebe Luca a fost un moment cu o mare încărcătură emoțională. Nu o să uit niciodată ce panică m-a cuprins înainte și câte întrebări mi-au luat deodată cu asalt mintea: cum o să manevrez trupușorul atât de fragil al puiului meu? cum o să-l așez în cădiță? dacă o să plângă, cum o să îl liniștesc? o să reușesc să-i susțin căpșorul așa cum am învățat la cursuri? Noroc că am fost suficient de înțelepți să acceptăm ajutorul uneia dintre bunici, care ne-a arătat pas cu pas cum trebuia să procedăm atunci când ne spălam puiul. Apoi, treptat, cu exercițiu, cu încredere și, bineînțeles, asistați o 

vreme de ochii vigilenți ai lui buni, băița a devenit o rutină, însă una mult așteptată, care nouă ne-a adus zâmbete și bucurie, iar lui bebe – răsfăț și relaxare. Dar hai să nu mai lungesc vorba și să-ți spun exact cum ar trebui să decurgă băița, astfel încât toată lumea să fie fericită! 

 

De câte ori îi faci băiță bebelușului?
Unele mămici aleg să-și îmbăieze copilașul în fiecare zi, altele consideră că este suficientă o frecvență de una sau două băi pe săptămână. Ideea este că nu există o regulă absolută cu privire la acest aspect. Eu, de exemplu, am preferat să țin cont de părerea specialiștilor, care recomandă ca cel mic să fie îmbăiat de aproximativ două-trei ori pe săptămână. Nu de alta, dar spălatul prea des poate avea ca efect uscarea pielii în exces și chiar apariția unei sensibilități la nivelul epidermei. 

Care este momentul cel mai potrivit pentru băiță?


Dimineața, la prânz sau seara – orice moment din zi poate fi potrivit pentru această activitate de îngrijire. Depide de programul și de obiceiurile pe care tu și puiul tău vi le-ați făcut. Important este să eviți să-i faci baie celui mic atunci când e agitat, flămând sau imediat după ce a mâncat. Nu de alta, dar se va lăsa cu și mai multă agitație, plus multe lacrimi pe obrăjori. Noi, de exemplu, ne-am făcut obiceiul să ne îmbăiem seara, înainte de papa și de somnic. Și a fost extraordinar așa!

 

De ce ai nevoie pentru băiță?


În primul rând, de o ambianță plăcută în cameră, cu o temperatură un pic mai ridicată decât de obicei, pentru ca puiului tău să nu-i fie frig. Apoi, de o cădiță de plastic special concepută pentru bebeluși, care să-ți ofere control asupra mișcărilor copilului. Cât privește apa, aceasta trebuie să fie călduță, și nu fierbinte. Pentru a verifica temperatura apei, poți folosi metoda clasică, cu încheietura mâinii sau cotul, ori un termometru de baie.


Înainte de a începe băița, este extrem de important să aduci aproape toate articolele de care vei avea nevoie (produsele de îngrijire, dischetele de bumbac, prosopelele – inclusiv cel cu glugă, schimburile, salteaua de înfășat), astfel încât să nu fie nevoie să te îndepărtezi de lângă bebe nici măcar o secundă. 

Ritualul băiței pas cu pas

 

1. Înainte de a dezbrăca bebelușul de hăinuțe și de a-l așeza în cădiță, curăță-i fața cu ajutorul câtorva discuri de bumbac înmuiate în apă călduță și foarte bine stoarse. Ai grijă să folosești câte un disc curat pentru fiecare ochișor, pentru a nu transmite o eventuală infecție de la un ochi la celălalt. Nu uita să cureți cu atenție și zonele mai greu accesibile, precum cea de după urechi și cutele de pe gâtuț. 

 

2. Dezbracă-l pe cel mic și pune-l ușor în cădiță, susținându-i gâtul și spatele. Pe tot parcursul băiței, vorbește-i, cântă-i, zâmbește-i și joacă-te cu el. De asemenea, ține permanent o mână pe el, pentru a te simți aproape, iar astfel pentru a-i diminua teama față de apă. Contactul cu apa trebuie să se facă treptat, și nu deodată. Pentru a nu i se face frig, toarnă apă caldă peste el cu regularitate. Apoi, cu mișcări delicate, spală cu apă și un pic de săpun hidratant mânuțele, piciorușele, burtica și celelalte zone ale corpului. Atenție! Dacă buricul nu i s-a vindecat, evită să pui apă pe el. Cel mai bine ar fi să-i ștergi ușor pielea din jur cu o bucată de bumbac înmuiată în apă și bine stoarsă. 

 

3. Dacă este necesar, spală și părul copilașului. În primele săptămâni de viață, este suficient să folosești doar apă, iar ulterior, după ce mai crește, poți apela și la o picătură de șampon dedicat bebelușilor, blând cu pielea lor sensibilă.  

 

4. Gata băița!!! Scoate-l pe bebe cu multă grijă din cădiță, susținându-i cu o mână zona capului și a gâtului, iar cu cealaltă – piciorușele. Tamponează-i ușor pielea cu un prosopel moale, dintr-un bumbac de bună calitate, până ce se absoarbe toată apa, după care pune-l pe salteluța de înfășat și aplică-i o cremă de corp hidratantă, în zonele uscate. După acest răsfăț ca la Spa, completat cu pupicei și mângâieri, poți să-i pui hăinuțe curate și să vă pregătiți pentru alte activități interesante.

 

S-ar putea ca primele “sesiuni” de băiță să fie însoțite de multe emoții pentru mămică și de multe lacrimi pentru bebe. Totuși, nu e cazul să te sperii sau să te îngrijorezi. Cel mai important este să rămâi calmă, să-i vorbești, să-l mângâi și să fii permanent lângă el. Vei vedea că ușor-ușor puiul tău drag se va obișnui cu apa, iar această activitate de îngrijire, stresantă pentru toți la început, se va transforma ulterior într-un moment extrem de frumos, relaxant și chiar distractiv.