Alăptarea bebelușului este o experiență unică pentru fiecare mămică. Pentru mine, nu a fost deloc ușoară la început, dar treptat, cu multă răbdare și perseverență, momentele în care mi-am hrănit puiul la sân au ajuns să fie magice. Și confortabile! Datorită pernei de alăptat pe care am primit-o cadou de la o prietenă, și ea mămică, însă cu mai multă experiență decât mine.
Recunosc că, până să intru în posesia pernei pentru alăptat, nu știam foarte multe lucruri despre un asemenea accesoriu. Auzisem câte ceva despre ea, dar nu mă gândeam că îmi era indispensabilă. Abia în momentul în care am început să o folosesc, am văzut diferența și am realizat cât de importantă este în viața unei mămici. Mai exact, cu ajutorul său, și eu, și bebe Luca am stat într-o poziție confortabilă de fiecare dată când i-am dat să pape. Ceea ce mi s-a părut
absolut extraordinar a fost că, datorită ei, am scăpat de durerile chinuitoare de spate, gât, umeri și brațe. Și asta deoarece o astfel de pernă este concepută astfel încât să-ți susțină corpul, în timp ce îți ții corect puiul la sân. Mai mult decât atât, perna pentru alăptat poate fi folosită și de alte persoane care vor să-l hrănească pe bebe cu biberonul, precum tati, buni sau bona.
Însă cum alegi cea mai bună pernă pentru alăptat, având în vedere că acest produs se găsește de cumpărat într-o mare varietate de modele? De ce anume ar trebui să ții cont pentru a achiziționa exact perna de care ai nevoie? Îți spun imediat, în rândurile de mai jos!
Chiar dacă este doar un accesoriu, o pernă pentru alăptat vine cu multe avantaje atât pentru tine, cât și pentru bebelușul tău. Pentru a te bucura de toate aceste avantaje, te sfătuiesc să alegi perna în funcție de nevoile tale. Uite câteva lucruri la care să fii atentă:
În magazinele de profil o să găsești perne pentru alăptat disponibile într-o varietate de forme: de semilună, de litere („C”, „O”, „U” ), de melc etc.
Printre cele mai populare printre mămici sunt însă pernele în forma literei „C”. Deși mai scurte, sunt foarte practice și au două super-beneficii: se potrivesc aproape oricărei conformații a corpului și îți oferă suport pentru mână, indiferent de partea pe care stă copilul. Mai mult decât atât, dacă optezi pentru un model care are și curele de prindere, îți permite să te deplasezi chiar și în timp ce alăptezi.
Cât privește pernele de alăptare în formă de „U” sau „O”, acestea sunt alegerea ideală atât pentru perioada de graviditate, când te ajută să stai relaxată și să ai un somn confortabil, cât și după nașterea copilului, când sunt ideale pentru a alăpta sau pentru a susține bebelușul.
De exemplu, eu am folosit o pernă pentru alăptat în forma literei „U” și am fost super-încântată de ea. În primul rând, datorită formei ergonomice, ce imită perfect conturul corpului, și în al doilea rând datorită umpluturii de calitate, ce mi-a asigurat un suport optim pentru burtică, spate, cap, gât, umeri și picioare.
Am apelat la ea în timpul sarcinii – mai ales în ultimele luni –, când m-a ajutat să dorm exact așa cum mi-a recomandat medicul: pe partea stânga și cu genunchii îndoiți, pentru ca bebe să aibă parte de o oxigenare optimă în burtică. Ei bine, trebuie să știi că perna asigură suport suplimentar pentru adoptarea acestei poziții, brațul său drept putând fi poziționat în spate ca un opritor. De asemenea, perna este extrem de utilă pentru a sta în poziție verticală în pat, pentru a citi sau pentru a lucra pe laptop.
Însă cel mai mult am folosit perna după naștere, pentru a-mi hrăni puiul la piept. Datorită multiplelor modalități de utilizare și poziționare, fără să-mi forțeze mușchii abdomenului, mâinilor și spatelui, m-am bucurat de maximum de confort de fiecare dată când am alăptat. Mai mult decât atât, perna s-a dovedit un suport extraordinar pentru bebelușul meu, o apărătoare anti-rostogolire ideală în primele luni de viață ale sale, iar peste puțin timp, de la 7-8 luni încolo, sprijin pentru momentele în care l-am așezat în funduleț.
Un alt aspect important de luat în calcul atunci când alegi perna pentru alăptat este mărimea acesteia. Gândește-te că puiul tău crește în fiecare zi. Prin urmare, este necesar ca perna să fie suficient de mare, astfel încât să-l susțină pe bebe din momentul în care îl aduci acasă de la maternitate și până îl înțarci.
În primul an de viață, copilașul își va petrece o mare parte din timp pentru a păpa, așa că este foarte important ca perna pe care îl așezi să fie cât mai confortabilă atât pentru el, cât și pentru tine. Tocmai de aceea, te sfătuiesc să optezi pentru un produs cu o umplutură de calitate (care să-ți ofere și ție, și micuțului susținerea de care aveți nevoie) și cu învelișul confecționat dintr-un material natural (preferabil bumbac sau bumbac organic), plăcut la atingere și în același timp ușor de curățat. De exemplu, poți opta pentru o pernă de alăptat ca aceasta, cu umplutură din fibre siliconice și prevăzută cu față de pernă detașabilă, pe care să o poți spăla de fiecare dată când este nevoie.
Prin prisma experienței mele și a lui bebe Luca, pot spune că perna pentru alăptat este cu siguranță un accesoriu extrem de util atât pentru tine, cât și pentru cel mic. Totul este să o alegi cu grijă, în funcție de nevoile tale și ale bebelușului tău, și să nu faci rabat la calitate!