Diversificarea la bebelusi

Un moment-cheie în viața bebelușului tău este diversificarea. Când ar trebui să introduci mâncărica solidă în alimentația lui? Fix la 6 luni, înainte sau după? Cu ce ar trebui să începi? Ce este recomandat să pape și ce nu? Știu, în această perioadă sunt multe întrebări pentru care cauți răspunsuri. Noi am trecut deja prin experiența asta, așa că putem să îți povestim cum a fost și să îți dăm și câteva sfaturi.

 

Cu puțin înainte de a împlini 6 luni, bebe Luca a început să dea semne că laptele matern nu-i mai era suficient. Așadar, în viața noastră urma să își facă loc o etapă nouă: diversificarea. Știam că era vorba despre un proces complex, care presupunea să introduc treptat în alimentația micuțului meu alte tipuri de papa. De asemenea, îmi făcusem temele din timp și aflasem că nu exista o “rețetă” de diversificare general valabilă, ci că aceasta trebuia să se realizeze în funcție de particularitățile și personalitatea copilașului. Tocmai de aceea, înainte de a face acest pas super-important, am luat legătura cu medicul nostru pediatru și ne-am sfătuit cu el pe îndelete, pentru a găsi cea mai bună formulă pentru bebe Luca.

De la pediatru am aflat multe lucruri utile și la care ar trebui să fii și tu atentă. Uite unul dintre ele: dacă vrei să ai siguranța că puiul tău este pregătit pentru diversificare, ar trebui ca acesta:

 

  • să poată să își țină căpșorul: este o condiție esențială pentru a mesteca alimentele solide;
  • să stea bine în scăunel: poziția în șezut elimină riscul de a se îneca cu papa;
  • să aibă reflexe masticatorii: adică să își folosească limba pentru a împinge mâncarea spre gât pentru a o înghiți; să nu împingă alimentele afară din gură; să închidă gurița atunci când îl hrănești cu lingurița;
  • să fie interesat de mâncărica solidă;
  • să aibă o greutate dublă față de cea de la naștere.

Tot medicul pediatru m-a făcut să înțeleg că începerea diversificării în jurul vârstei de 6 luni nu este o regulă strictă. Acest proces poate debuta mai devreme sau mai târziu, în funcție de fiecare bebeluș, de ritmul său de dezvoltare și de cât de pregătit este.


Și pentru că tot am adus vorba de reguli, ei bine, chiar există câteva, pe care ar fi bine să le respecți, dacă sunteți în faza de a face cunoștință cu mâncărica solidă. 

 

 

Diversificarea – 8 reguli importante


Indiferent de momentul în care introduci alimentele noi în dieta copilașului tău, specialiștii îți recomandă:

 

  1. să nu începi diversificarea cu orice aliment. De ce? Pentru că organismul micuțului nu este suficient de dezvoltat pentru a tolera alimentele greu de digerat (cum sunt ouăle, semințele, mezelurile etc.). În afară de laptele matern sau laptele formulă, care va fi în continuare alimentul de bază, puiul tău are nevoie în această perioadă de mâncărică ușoară și plină de nutrienți: cereale din orez sau fulgi de ovăz cu lapte călduț, piureuri din legume și fructe (banană, pere, mango, cartof dulce, dovlecel), supe de legume pasate și iaurt din lapte degresat.
  2. să alegi primul aliment de diversificare în funcție de greutatea copilului. Mai exact, dacă acesta s-a dezvoltat normal, îi poți da pentru început supe de legume/piureuri de fructe. Dacă micuțul este sub greutatea normală, cele mai potrivite sunt într-o primă fază cerealele fără gluten, iar apoi alimentele bogate în proteine. În cazul în care bebe se confruntă cu o anumită alergie alimentară, poți începe cu orez pasat, iar ulterior poți continua cu legume precum morcovul și cartoful.
  3. să introduci un aliment nou doar atunci când bebelușul e sănătos.
  4. să adaugi pe rând alimentele noi și să i le dai, preferabil, la primele mese ale zilei, când copilașul este mai dispus să încerce alte gusturi. De exemplu, puteți să experimentați un singur aliment nou pe săptămână. Sau, dacă bebe este doritor și cooperant, puteți să descoperiți câte un aliment nou o dată la 3-4 zile.
  5. să îi dai alimentul nou în mod progresiv: la început, într-o cantitate mică, în cadrul unei mese de lapte, iar apoi într-o cantitate din ce în ce mai mare.
  6. să întrerupi alimentația solidă, în caz că bebe s-a deranjat la burtică sau vomită. În momentul în care digestia se normalizează, poți relua diversificarea.
  7. să stabilești numărul de mese pe zi împreună cu medicul pediatru, în funcție de vârsta, greutatea, senzația de foame și senzația de sațietate ale copilului.
  8. până la apariția primilor dințișori, să-i dai să pape alimentele pasate, sub formă de piureuri și sucuri. Evident, pentru orice masă ai nevoie de castronele și lingurițe special concepute pentru bebeluși, din materiale sigure și cu un design atractiv. Iar pentru a proteja hăinuțele lui bebe de pete de mâncărică, îți trebuie un set de bavete cu mâneci multicolore, precum acesta sau acesta. Nu uita nici de scăunel, care este extrem de important, având în vedere că îi asigură o poziție verticală, iar astfel poate înghiți corect. De asemenea, ai grijă ca de fiecare dată când îl pui în scăunel să-i legi siguranțele și să nu-l scapi din ochi nicio clipă. Astfel “echipați”, masa, adică distracția, poate să înceapă!

Diversificarea alimentației bebelușului este un proces complex, care trebuie să țină seama de particularitățile și nevoile copilașului. Fie că optezi pentru diversificarea clasică, autodiversificare (diversificarea naturală) sau o diversificare mixtă, nu face acest pas înainte de a cere sfatul medicului pediatru și de a te informa corect. Doar astfel, vei alege pentru puiul tău o alimentație echilibrată și sănătoasă, iar astfel îi vei asigura cel mai bun start în viață.