Vacantele cu cei mici

După stresul nașterii și emoțiile acomodării cu noul membru al familiei, simți nevoia de o vacanță în noua “formulă”? Este cât se poate de firesc! O ieșire în mijlocul naturii, la mare sau la munte, nu poate decât să fie benefică pentru toți trei. Important este ca destinația pe care o alegi să nu fie prea departe de casă și să planifici totul în detaliu, în funcție de nevoile bebelușului. Ce anume ar trebui să ai în vedere și care sunt lucrurile pe care ar fi bine să le pui în bagaj descoperi în cele ce urmează. 

 

Există părinți – majoritatea – care nu iau în calcul varianta de a pleca în vacanță decât după ce bebelușul mai crește. Și există părinți mai curajoși, care consideră că nu este absolut niciun impediment să meargă împreună cu cel mic exact acolo unde doresc.


Noi facem parte din a doua categorie, a celor care și-au propus să nu renunțe la plăcerea de a călători atunci când au devenit părinți. Cât despre prima noastră ieșire în trei, cu siguranță nu o să o uităm niciodată! Bebe Luca abia împlinise o lună jumătate. Tocmai scăpase de chinuitorii colici, iar noi tocmai redescoperiserăm odihna, după multe nopți nedormite. Pentru a sărbători această primă “victorie”, am ales să evadăm într-un weekend la Predeal, la o pensiune faină, amplasată într-un loc pitoresc, cu aer curat și multă liniște. Însă pregătirea pentru cele trei zile la munte ne-a dat ceva de furcă, având în vedere că am luat cu noi aproape jumătate de casă. Mai mult decât atât, ieșirea aceasta a iscat oarece divergențe cu bunicii, care nu au fost de acord să plecăm cu cel mic “în creierii munților”. În ciuda acestor lucruri, “escapada” s-a dovedit benefică pentru toți trei. Bebe a fost mai liniștit, a păpat mai bine și a făcut nani mai mult, iar noi ne-am odihnit și ne-am reîncărcat bateriile. Totuși, recunosc că, dacă aș putea să dau timpul înapoi, aș face lucrurile un pic altfel, în sensul că, la primele ieșiri cu puiul meu, aș fi mai relaxată și aș pune în bagaj doar obiectele strict necesare pentru bebe.

Recomandări înainte de a pleca cu bebelușul în călătorie


În primul rând, te sfătuiesc să nu pleci cu nou-născutul în excursie înainte de a vă acomoda unii cu alții. În prima lună, ar fi bine să stați mai mult pe acasă și pe lângă casă, având în vedere că tu ai nevoie să te refaci după naștere, iar copilașul, cel mai probabil pe la 2-3 săptămâni, va începe să aibă colici abdominali. Prin urmare, așteaptă să treacă această perioadă dificilă și pentru voi, și pentru puiul vostru. Iar când scăpați de durerile de burtică și v-ați obișnuit cu noul ritm de viață, dictat de programul de papa și de nani al micuțului, aveți undă verde să programați o ieșire într-un loc frumos, preferabil apropiat de casă.


În al doilea rând, pentru maximum de confort și de siguranță pentru îngerașul tău, îți recomand să folosești ca mijloc de transport mașina personală.
Nu în ultimul rând, atunci când pornești la drum, ține cont de orarul de somn și de papa al celui mic, astfel încât acesta să fie cât mai puțin stresat în timpul călătoriei. De exemplu, dacă bebelușul obișnuiește să doarmă mai mult în prima parte a zilei, după ce ia prima masă de dimineață, cel mai bine ar fi să călătoriți în timp ce își face somnicul. Totuși, indiferent că doarme sau că este treaz, nu-l lăsa să stea mult în scoică. La fiecare două ore, trage mașina pe dreapta și scoate-l din scoică pentru câteva minute. Dacă e timpul să pape, alăptează-l, dacă nu, ia-l în brațe și faceți o mică plimbare sau jucați-vă un pic.
Și încă ceva: când pleci cu cel mic în călătorie, așteaptă-te ca drumul să dureze mai mult decât în  mod normal, având în vedere că o să faceți câteva opriri, iar traseul, cel mai probabil, va fi aglomerat.

Ce să pui în bagajul lui bebe?


Așa cum spuneam mai sus, atunci când alegi să pleci cu bebelul în vacanță, este esențial să ții cont de confortul, nevoile și siguranța lui. Prin urmare, gândește-te bine ce pui în bagaj, astfel încât să-i satisfaci nevoile esențiale, de papa, somnic și igienă.


Și pentru că misiunea de a face bagajul de călătorie al celui mic nu e una tocmai ușoară, m-am gândit să-ți dau o mână de ajutor și să-ți ofer o listă cu cele mai importante lucruri pe care să le iei cu tine. 

 

  • mâncărică: Dacă bebelușul are până în 6 luni și îl hrănești exclusiv la sân, te poți declara o mămică fericită, pentru că nu vei avea nevoie de nimic altceva pentru a-i asigura mesele. Dacă bebe papă lapte formulă, atunci o să trebuiască să iei cu tine biberoanele și sterilizatorul. Însă adevărata provocare apare atunci când pleci la drum cu un copilaș de peste 6 luni, care mănâncă diversificat. În acest caz, trebuie să pui în bagaj borcănele cu mâncărică gata preparată sau ustensilele necesare pentru a pregăti mesele copilului (steamer, castronele, lingurițe etc.).
  • pamperși: chiar dacă știi cam câte scutecele udă bebe în fiecare zi, eu zic să iei câțiva pamperși în plus. Nu de alta, dar, câteodată, socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din… vacanță.
  • un changing mat hipoalergenic, cu marginile ridicate, special conceput pentru călătorii. Cu ajutorul său, de fiecare dată când îi vei schimba scutecelul sau hăinuțele, bebelușul tău va avea parte de maximum de confort.
  • hăinuțe de schimb comode și adecvate, alese în funcție de destinație (munte, mare etc.) și de vreme.

  • o scoică sau un pătuț pliabil pentru nani, asta în cazul în care bebe nu doarme cu voi în pat.
  • o aleză impermeabilă, absorbantă, cu o față impermeabilă, reutilizabilă, ce protejează pielea delicată a copilului de umiditatea excesivă.
  • o cădiță gonflabilă + cele necesare pentru băiță, adică produse de îngrijire speciale pentru copilaș și prosopele absorbante.

  • un cărucior ușor, care se pliază rapid, sau un sistem de purtare a bebelușului.

  • jucăriile preferate ale îngerașului tău.

  • o trusa medicală, din care să nu lipsească termometrul și cele mai uzuale medicamente, pentru a preîntâmpina problemele de sănătate cu care s-ar putea confrunta micuțul în vacanță: febră, probleme digestive, congestii nazale, înțepături sau erupții etc.

Planificate cu grijă și din timp, vacanțele împreună cu bebelușul sunt pentru părinți ocazii extraordinare de a-și cunoaște mai bine puiul și de a crea amintiri neprețuite cu noul suflețel care a apărut în viața lor.